Winterse weersomstandigheden: aansprakelijkheid op 5 december
Sinterklaas heeft zijn intrek alweer genomen in ons knusse kikkerlandje, en op dinsdag vieren we met veel spanning en gezelligheid pakjesavond op 5 december. Maar te midden van het gure winterweer, met kou, regen, wind en misschien zelfs hagel of sneeuw, wordt het voor de goedhartige Sint een hachelijke onderneming. In deze winterse tijden leiden natte straten, sneeuwval en spekgladde paden maar al te vaak tot valpartijen, soms met ernstig letsel tot gevolg. Vooral zij die minder goed ter been zijn, zoals onze geliefde Sint, ondervinden flinke hinder door deze winterse omstandigheden.
Stel je voor dat Sinterklaas uitglijdt omdat de stoep bedekt is met bladeren of sneeuw en spekglad is. Kan de Sint in zo’n geval iemand aansprakelijk stellen voor de schade die hij oploopt? Hoe zit het met aansprakelijkheid bij uitglijden tijdens dit winterse festijn? Ontdek alle antwoorden in deze blog!
Ongeval op de werkvloer
Voordat Sinterklaas op pad kan met alle cadeautjes, heeft hij natuurlijk een hoop werk om alles in te pakken samen met zijn Pieten in het pakjeshuis. Bij een incident op de werkvloer waarbij een Piet valt, struikelt, of uitglijdt, is de kwestie van aansprakelijkheid vaak helderder dan gedacht. Als bijvoorbeeld een Piet struikelt over inpakpapier of cadeaus die niet op de juiste plek zijn opgeborgen, ligt de verantwoordelijkheid doorgaans bij de werkgever, in dit geval Sinterklaas. De Sint heeft namelijk de plicht om een veilige werkomgeving voor zijn Pieten te garanderen.
De verantwoordelijkheid van Sinterklaas geldt evenzeer bij situaties zoals uitglijden door een gladde vloer zonder waarschuwing, vallen van een verhoging op de werkplek, en vergelijkbare omstandigheden. Zelfs als Sinterklaas weinig had kunnen doen om het incident te voorkomen, blijft hij bij een bedrijfsongeval vrijwel altijd aansprakelijk voor de opgelopen letselschade van de Piet.
Uitglijden op de openbare weg
Een losse stoeptegel op straat kan voor Sinterklaas een struikelblok vormen, zowel letterlijk als figuurlijk. Als Sinterklaas valt of gewond raakt door een gevaarlijke situatie op de openbare weg, ligt de aansprakelijkheid meestal bij de wegbeheerder. Het is echter van belang dat er daadwerkelijk sprake is van een gevaarlijke situatie, anders kan de wegbeheerder zich aan de aansprakelijkheid onttrekken. De Gemeente heeft een inspanningsverplichting om de gladheid in de gemeente te bestrijden. Een gemeente geeft echter voorrang aan autowegen, busbanen en fietspaden. Voor Sint is het dan ook van groot belang om goed uit te kijken tijdens zijn bezoek. Er zijn namelijk niet veel mogelijkheden om je schade te verhalen bij een gemeente als je gevallen bent op een gladde stoep.
Sinds 2007 is een woningeigenaar niet meer verplicht om de stoep en oprit voor het huis sneeuwvrij te houden. Hierdoor zal de eigenaar niet snel aansprakelijk zijn als Sint en zijn Pieten door de gladde stoep voor zijn woning ten val komen. Desondanks is het in het kader van de morele plicht of burgerplicht die wij allemaal hebben wel zo fatsoenlijk om ervoor te zorgen dat niet alleen voetgangers, maar ook Sint en zijn vrolijke Pieten veilig kunnen paraderen.
Verantwoordelijkheid van anderen
Als Sint ten val komt door toedoen van een ander, kunnen de zaken wat ingewikkelder worden. Wanneer onverwachte hindernissen zijn pad kruisen, hij uitglijdt zonder waarschuwing of valt door gebrekkig onderhoud, kan de eigenaar van het pand of de beheerder van het gebouw aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van het ongeval. Het bewijs van nalatigheid speelt hierbij een cruciale rol.
Conclusie
Bij een ongeluk door vallen, struikelen of uitglijden is het van groot belang om uw rechten en verantwoordelijkheden te begrijpen. In sommige gevallen kan de aansprakelijkheid bij anderen liggen, zoals werkgevers, wegbeheerders of eigenaren van gebouwen. U hoeft niet altijd zelf de last van het letsel te dragen. Als slachtoffer heeft u rechten en kunt u stappen ondernemen om uw situatie recht te zetten. Door een ervaren letselschadejurist aan uw zijde te hebben, kunt u uw zaak sterker maken en de vergoeding krijgen die u verdient. Dus, laten we hopen dat Sinterklaas dit jaar niet alleen de cadeautjes, maar ook een veilige doorgang ontvangt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zelfs voor de Sint!
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere letselschadekwesties? Benader dan gerust een van onze specialisten via: mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn we te bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl