T +31 53 303 30 00

 

Zorginstelling aansprakelijk voor gevolgen coronabesmetting van werknemer

TLC International Law > Aansprakelijkheidsrecht  > Zorginstelling aansprakelijk voor gevolgen coronabesmetting van werknemer

Zorginstelling aansprakelijk voor gevolgen coronabesmetting van werknemer

Goed nieuws voor zorgmedewerkers die besmet zijn geraakt met het COVID-19 virus door nalatigheid van de werkgever! De rechtbank heeft voor het eerst beslist dat een zorginstelling aansprakelijk kan zijn voor de gevolgen van een coronabesmetting van diens werkneemster. Het verwijt wat de werkgever in kwestie gemaakt kan worden is dat de werkneemster zonder beschermingsmiddelen patiënten hielp. De claim is momenteel nog in behandeling, maar de vermoedelijke claim kan oplopen tot wel € 100.000,-.

Situatie
De 28-jarige werkneemster raakte in april van 2020 besmet met het coronavirus. Volgens de werkneemster gebeurde dit tijdens de uitvoering van haar werkzaamheden als verpleegkundige in een tehuis. Het oordeel van de rechter luidde dat de werkneemster voldoende aannemelijk had gemaakt dat de besmetting inderdaad tijdens haar werk plaats zou hebben gevonden. Volgens verklaringen van de werkneemster zou ze haar leidinggevende verschillende keren om een mondkapje hebben gevraagd. Het feit dat ze deze niet van haar leidinggevende heeft gekregen resulteerde volgens de rechter in een verzaking van de op de werkgever rustende ‘zorgplicht’.

Zorgplicht
De rechter kwam tot het oordeel dat de betreffende zorginstelling haar personeel onnodig in gevaar bracht om met het COVID-19 virus besmet te raken. Door het schenden van deze zorgplicht is de werkgever gehouden de geleden schade van de werkneemster te vergoeden. De werkneemster heeft ten gevolge van de besmetting long-covid opgelopen. Daarnaast spelen er bij de werkneemster  vermoeidheidsklachten, kan ze niet volledig werken en heeft ze hulp nodig in het huishouden.

Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Benader dan gerust mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn wij te bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.