Arbeidsongeval met machine
Een ongeval met een machine is een van de meest voorkomende arbeidsongevallen, ondanks de voorzorgsmaatregelen omtrent werken met machines. Het blijft daarom binnen elk bedrijf noodzakelijk om de veiligheid te blijven controleren en passende maatregelen te nemen om de veiligheid van werknemers te verzekeren. Als u dan toch een dergelijk arbeidsongeval overkomt, wie is er dan aansprakelijk? Kan uw werkgever u wijzen op uw zorgplicht en schadevergoeding eisen, of bent u zelf verantwoordelijk? Bent u benieuwd wat uw rechten zijn na een dergelijk ongeval? U leest het in onderstaande blog.
Richtlijnen
Uw werkgever is volgens de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), wettelijk verplicht te zorgen voor werkmateriaal en machines die goedgekeurd zijn en die geen gevaar opleveren voor de veiligheid van u en uw collega’s. Uw werkplek en werkomstandigheden dienen veilig te zijn.
Ook al zijn alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen kan het evenwel voorkomen dat u betrokken raakt bij een bedrijfsongeval en hierdoor letselschade oploopt, in dit geval is uw werkgever in de meeste gevallen dan aansprakelijk om reden van zijn zorgplicht. Dit hangt echter wel af een aantal voorwaarden, welke hieronder worden besproken. Deze voorwaarden omvatten onder andere de manier waarop het arbeidsongeval plaats heeft kunnen vinden en of het voorkomen kon worden.
Indien u ernstig letsel heeft opgelopen door een ongeval op de werkplek, dient de Arbeidsinspectie te worden ingeschakeld. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om dit te doen. Een werkgever is op grond van artikel 7:658 BW aansprakelijk voor letselschade, door een ongeval op de werkvloer. Er zal wel voldaan moeten zijn aan beneden staande voorwaarden:
- Het ongeval vindt plaats tijdens werktijd.
- De werkgever heeft zich niet gehouden aan zijn verplichtingen (bijvoorbeeld door het schenden van voorzorgsmaatregelen of veiligheidsvoorschriften).
- Het ongeval dient een gevolg te zijn van de werkzaamheden gepleegd tijdens werktijd.
- Het ongeval mag niet veroorzaakt zijn door uw opzet of door roekeloos gedrag.
Een werkgever is verplicht een veilige werkomgeving te creëren en de Arbeidsinspectie zal na het ongeval controleren of hierin niet tekort is geschoten. Wanneer er geconcludeerd wordt dat de Arbowet in uw situatie is overtreden, en uw werkgever dus wel tekort is geschoten in zijn zorgplicht, kan er aansprakelijkheid vastgesteld worden. U bent niet zelf verantwoordelijk en kunt uw schade bij uw werkgever claimen.
Schadevergoeding
Als u letsel heeft opgelopen na een ongeval met een machine, kunt u mogelijk tijdelijk niet werken of zelfs arbeidsongeschikt raken. Mogelijk krijgt u zelfs met ontslag te maken. Op grond hiervan kunt u een schadevergoeding van uw werkgever eisen. U kunt denken aan extra medische kosten die u maakt, inkomsten die u misloopt en kosten voor huishoudelijke hulp. Ook kunt u recht hebben op smartengeld, dit is een financiële tegemoetkoming voor de immateriële schade die u heeft ondervonden. De hoogte van uw schadevergoeding en het smartengeld waar u recht op heeft, is afhankelijk van uw situatie.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere letselschade kwesties? Benader dan gerust een van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn we te bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl