T +31 53 303 30 00

 

Opvallende arbeidsrechtzaken uit 2022

TLC International Law > Arbeidsrecht  > Opvallende arbeidsrechtzaken uit 2022

Opvallende arbeidsrechtzaken uit 2022

In 2022 is ook op de werkvloer weer het nodige voorgevallen. Niet alleen zijn juridisch relevante arbeidsrechtzaken voorbij gekomen, maar ook zeker een aantal zaken welke simpelweg spraakmakend en smeuïg waren. Hieronder hebben wij een greep uit dergelijke zaken gehaald.

Dagdieverij

In de zomer van 2022 is de arbeidsovereenkomst van een werknemer ontbonden door het ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. De werknemer had zich namelijk schuldig gemaakt aan dagdieverij. Dagdieverij houdt in dat je als werknemer jezelf (online) hebt voorgedaan als ingelogd en aanwezig, terwijl je in werkelijkheid geen werkzaamheden verricht. Een dergelijke term is uiterst relevant als het gaat om het thuis werken. In deze zaak kreeg de werknemer geen transitievergoeding en billijke vergoeding mee.

Verplichting tot aanlaten webcam

Met deze zaak blijven we in binnen het kader van het thuiswerken. De werkgever had namelijk een verplichting aan de thuiswerkende werknemers opgelegd die inhield dat zij hun webcam moesten hebben aanstaan. Toen de werknemer hieraan weigerde mee te werken, werd hij ontslagen op staande voet. Dit ontslag houdt bij de rechter geen stand, aangezien de eis tot het aanhouden van de webcam in strijd is met het recht op een privéleven.

Het gebruik van drugs

Een andere opvallende zaak speelde zich af tussen een werknemer en zijn werkgever. De werkgever was de wel bekende Coolblue. De werknemer, die de functie uitvoerde van bezorger, bleek joints te roken in de bezorg bus. De werknemer werd op staande voet ontslagen aangezien Coolblue een zero-tolerance beleid hier op nahoudt. Dit ontslag hield ook in de rechtbank stand.

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog? Benader dan gerust onze specialiste mr. Willeke Krieger via krieger@tlcadvocaten.nl. Tevens zijn wij te bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.