T +31 53 303 30 00

 

Goed nieuws voor de parttimer: er komt compensatie voor de gemiste vrije feestdagen

TLC International Law > Arbeidsrecht  > Goed nieuws voor de parttimer: er komt compensatie voor de gemiste vrije feestdagen

Goed nieuws voor de parttimer: er komt compensatie voor de gemiste vrije feestdagen

Menig parttimer baalt als een feestdag op de dag valt waarop toch al niet wordt gewerkt. Vooral de vrije maandag komt nogal eens voor. Maar hier komt verandering in!

Feestdagen

Zoals ieder jaar vallen ook in 2022 de meeste officiële feestdagen in de komende twee maanden, zoals Goede Vrijdag, eerste paasdag, tweede paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, eerste pinksterdag en tweede pinksterdag. Naast deze algemeen erkende feestdagen wordt bijvoorbeeld ook het Suikerfeest binnenkort gevierd. Veel werknemers hebben op deze feestdag een extra vrije dag. Voor een parttimer met een vaste parttime dag op een feestdag levert dit geen extra vrije tijd op. Op de werkvloer zorgt dit nogal eens voor een discussie over compensatie voor de parttimer die op maandag toch al vrij is. Aan het College voor de Rechten van de Mens de schone taak om zich hier opnieuw over uit te spreken.

College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde eind 2021 dat een werkgever een verboden onderscheid op grond van arbeidsduur had gemaakt door een parttimer niet te compenseren voor een ‘tekort’ aan vrije feestdagen. Het was niet voor het eerst dat het College tot zo’n oordeel kwam.

Werknemer met maandag als werkdag profiteert

In deze casus betrof het een doktersassistente. Zij werkte 35 uur per week op dinsdag tot en met vrijdag. Doordat veel (erkende) feestdagen op haar roostervrije maandag vielen, profiteerden collega’s die normaal gesproken wél op maandag werkten naar rato van hun arbeidsduur meer van de feestdagen. De huisartspraktijk bood hiervoor geen compensatie. De werkneemster voelde zich ongelijk behandeld en vroeg het College om een oordeel. Het College vindt een  jaarurensysteem het beste middel. In een dergelijk jaarurensysteem krijgt elke werknemer naar rato van de arbeidsduur hetzelfde aantal vrije (feest)dagen. Naar oordeel van het College is dit het meest passende middel om ongelijke behandeling te voorkomen. Een oordeel van het College is juridisch niet bindend, maar vaak worden er na een oordeel wel maatregelen genomen om de ongelijke behandeling te beëindigen[1].

[1] Het College voor de Rechten van de Mens, 1 november 2021, oordeelnummer: 2021-130

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Benader dan gerust ons team van arbeidsrecht: mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl) of mr. Pierrette Kuipers (kuipers@tlcadvocaten.nl). Ook zijn wij bereikbaar op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.