T +31 53 303 30 00

 

Coronaverlof voor thuiswerkende ouder

TLC International Law > Arbeidsrecht  > Coronaverlof voor thuiswerkende ouder

Coronaverlof voor thuiswerkende ouder

Introductie

Onlangs is bekend geworden dat de scholen en kinderopvang langer dicht blijven, in ieder geval tot 8 februari 2021. De thuiswerkende ouder komt hiermee steeds meer onder druk te staan en de werkgeversvereniging AWVN pleit voor coronaverlof. Het idee staat nog in de kinderschoenen, maar Duitsland en België gingen ons al voor. In Duitsland krijgt elke ouder in plaats van 10, nu 20 verlofdagen. Alleenstaande ouders hebben in Duitsland zelfs recht op veertig verlofdagen.

Toename stress en spanning

Het combineren van thuiswerken en lesgeven van de kinderen leidt volgens de werkgeversvereniging tot toenemende stress en spanning bij de thuiswerkende ouder. Op termijn zal dit leiden tot extra ziekteverzuim en dat is wat voorkomen moet worden door coronaverlof.

Gesprekken

Deze week worden er gesprekken gevoerd tussen vakbonden, werkgevers en de overheid om een vorm van coronaverlof te bespreken. Daarin zijn vooralsnog allerlei variaties denkbaar en zal er sprake moeten zijn van maatwerk. Bij coronaverlof zou de werkgever met de werknemer kunnen kijken naar op welke tijden er wel gewerkt kan worden, zodat het verlof gecombineerd kan worden met reguliere werkzaamheden.

Quarantaine

Het coronaverlof zou volgens de werkgeversvereniging ook moeten gelden voor werknemers die in quarantaine zitten, omdat zij ofwel corona hebben ofwel in contact zijn geweest met iemand die corona heeft. In het laatste geval kan de werknemer zich niet ziek melden, dat mag immers alleen als de werknemer echt ziek is en dan komen de kosten voor rekening van de werkgever. Een speciaal coronaverlof kan in deze situaties voorzien.

Kosten

Een ander aspect van de gesprekken zal zijn wie er moet betalen voor het gewenste coronaverlof. Aan de orde zal komen of de overheid hieraan kan bijdragen in het kader van crisismanagement.

Ontwikkelingen

Indien er ontwikkelingen zijn dan zullen wij dat uiteraard melden via onze kanalen.

Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Benader dan gerust ons team arbeidsrecht: Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl),  Pierrette Kuipers (kuipers@tlcadvocaten.nl) of Justy Nijland (nijland@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn wij te bereiken op 053-3033000 of via info@tlcadvocaten.nl.