De echtscheiding van de ondernemer
De echtscheiding van de ondernemer is een hele uitdaging.
Door de wet beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen is het er in het familierecht niet gemakkelijker op geworden.
Bij de voor huwelijkse onderneming moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt in:
1) eenmanszaak;
2) vennootschap onder firma;
3) BV.
Voor huwelijkse onderneming
Voor de voor huwelijkse onderneming speelt artikel 1:95 a BW een rol. Als de man en de vrouw voor hun huwelijk in de vorm van een VOF een onderneming exploiteren dan is er sprake van een bijzondere gemeenschap en niet van mede-eigendom. Als zij trouwen zonder het maken van huwelijkse voorwaarden dan behoort tot ieders privévermogen een aandeel in de VOF. Als zij voor hun huwelijk – in mede-eigendom een huis bezitten – dan valt het huis op basis van de wet in de beperkte gemeenschap. Het is van belang dat u zich bewust bent van deze verschillen.
Beperkte gemeenschap van goederen
Als de onderneming deel uitmaakt van de beperkte gemeenschap van goederen dan speelt de waarde veelal een belangrijke rol. Hoe dient de waarde te worden vastgesteld?
Indien de echtgenoten onder het maken van huwelijkse voorwaarden met elkaar zijn gehuwd dan is het mogelijk dat u geconfronteerd wordt met artikel 1:141 lid 4 en lid 5 BW. Hoe kan worden vastgesteld welke winsten naar maatschappelijke normen kunnen worden uitgekeerd?
Vragen of hulp nodig?
Heeft u vragen over deze blog of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via info@tlcadvocaten.nl.