T +31 53 303 30 00

 

Aantal faillissementen ligt op een historisch laag niveau

TLC International Law > Ondernemingsrecht  > Aantal faillissementen ligt op een historisch laag niveau

Aantal faillissementen ligt op een historisch laag niveau

In november maakte het CBS bekend dat het aantal failliet verklaarde bedrijven nog steeds historisch laag is. Zo zijn in de maand oktober 109 bedrijven failliet verklaard, dat zijn er 9 minder ten opzichte van de maand september van dit jaar.

In 30 jaar tijd het laagste niveau rondom faillissementen

Het aantal faillissementen is behoorlijk uiteenlopend in de loop van de jaren en dat valt goed terug te zien in de cijfers. Zowel dalingen als stijgingen bleven elkaar opvolgen. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013, daarna nam het aantal faillissementen weer af tot en met augustus 2017 waarna het tot 2020 redelijk stabiel bleef.

In augustus 2021 zijn 99 bedrijven en instellingen failliet verklaard en daarmee bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990.

Faillissementsgolf ?

Met de beperkende coronamaatregelen vanaf maart 2020 werd door verschillende specialisten een stortvloed aan faillissementen verwacht. Mede door de steunmaatregelen van de overheid is daarvan tot op heden geen sprake. Het aantal faillissementen is nog steeds historisch laag. De meningen van de experts zijn verdeeld over de vraag of er nog een grote stijging wordt verwacht na het afbouwen van de overheidssteun.

WHOA

Ook de per 1 januari 2021 ingevoerde WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) geeft ondernemers in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om zonder een faillissement te reorganiseren en weer een financieel gezonde toekomst te realiseren. Zie voor meer informatie onder andere de website van de KvK: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/wetten-en-regels/op-de-rand-van-faillissement-de-whoa-biedt-uitkomst/

Kabinet komt met uitbreiding steun na nieuwe coronamaatregelen

Met het opnieuw invoeren van beperkende coronamaatregelen vanaf 13 november 2021, heeft het Kabinet ook besloten om opnieuw te komen met financiële steun voor bedrijven die daardoor geraakt worden. Het doel van de tegemoetkoming is om de getroffen ondernemers te ondersteunen met het betalen van hun vaste bedrijfskosten in het vierde kwartaal van 2021.

Vragen

Heeft u vragen over deze blog, de WHOA of andere faillissementskwesties? Benader dan gerust één van onze faillissementsspecialisten;