T +31 53 303 30 00

 

Relax ! – Zeker weten dat je huurovereenkomst goed geregeld is.

TLC International Law > Huurrecht  > Relax ! – Zeker weten dat je huurovereenkomst goed geregeld is.

Relax ! – Zeker weten dat je huurovereenkomst goed geregeld is.

Huurrecht – In de praktijk passeren de meest bijzondere huurzaken mijn bureau als advocaat. Elke zaak is weer anders. Andere belangen, andere problemen en niet onbelangrijk – ook andere passende oplossingen. Wat in iedere zaak wel gelijk is, is dat het begint bij de huurovereenkomst. Afspraken die niet (goed genoeg) zijn vastgelegd of wet- en regelgeving waarvan de (ver-)huurder niet van op de hoogte was. Dat kan anders !

Huurrecht

Het uitgangspunt van overeenkomsten is dat je ze kunt opstellen precies zoals partijen het willen. Voor de huurovereenkomst geldt dat meestal niet. Er zijn namelijk veel wettelijke beperkingen. Het huurrecht kent verschillende regimes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld kantoorruimte, horeca/retail, recreatie en woonruimte. Ook zijn er speciale wettelijke bepalingen voor onderhuur en bijzondere overeenkomsten zoals kamerverhuur of hospitaverhuur.

Wist je dat…

  • Bij verhuur van woonruimte met een all-in prijs je de huur niet kunt verhogen?
  • Je alleen met een rechterlijke toestemming kunt afwijken van de termijn van vijf jaar voor horeca- of retail?
  • Hospitaverhuur een proefperiode van negen maanden kent?
  • Een huurovereenkomst woonruimte voor bepaalde tijd alleen kan worden verlengd voor onbepaalde tijd, en niet nog eens met een vaste periode?
  • De huurder vaak verantwoordelijk wordt gehouden voor het verkrijgen van de juiste vergunningen voor de exploitatie van het gehuurde – en dus ook de risico’s heeft?
  • Als een huurder zonder toestemming onderverhuurt, ook deze onderhuurder een wettelijke bescherming heeft?
  • De huurder van woonruimte waar niet permanent mag worden gewoond (chalet of vakantiewoning), toch huurbescherming kan hebben?

 

Relax !

Ga je een pand huren of verhuren, dan is het belangrijk dat je weet wat de risico’s en consequenties voor jou zijn. Wees verstandig en laat je huurovereenkomst vooraf checken door een advocaat. Het kost weinig tijd en dan weet je zeker dat je goed zit. Je komt niet voor (onaangename) verrassingen te staan en kunt dus relaxen!

Vragen?

Heb je vragen over deze blog en/of heb je advies nodig over het huurrecht? Benader dan gerust onze huurrecht specialist;