T +31 53 303 30 00

 

Kan ongewenst gedrag tijdens de kerstborrel leiden tot ontslag?

TLC International Law > Arbeidsrecht  > Kan ongewenst gedrag tijdens de kerstborrel leiden tot ontslag?

Kan ongewenst gedrag tijdens de kerstborrel leiden tot ontslag?

De kerst staat weer voor de deur en daarmee ook de kerstborrels die voor veel bedrijven weer voor het eerst fysiek zullen plaatsvinden. Tijdens de kerstborrel kunnen ongewenste situaties ontstaan, al dan niet door het toedoen van een drankje (teveel). In de rechtspraak zijn verschillende geschillen behandeld die zien op het wangedrag van een werknemer tijdens een kerstborrel. In hoeverre ongewenste situaties mogelijk kunnen leiden tot gerechtvaardigd ontslag lees je hieronder.

Ruzie
In deze zaak ging het om een werknemer die tijdens de kerstborrel in gesprek raakte met de directeur van het bedrijf. Dit gesprek slaat echter om in een ruzie. Wanneer de werknemer met zijn collega’s praat over de ruzie beweert hij de directeur te willen slaan. Gebleken is dat het niet bij woorden is gebleven, maar dat de werknemer de directeur aanvloog en hem probeerde te slaan. Andere werknemers konden hier tussenkomen. De werknemer wordt vervolgens op staande voet ontslagen. Dat de werknemer al 25 jaar werkzaam was bij het bedrijf en een diabetespatiënt is, maakte niet dat het ontslag werd teruggedraaid. In hoger beroep houdt het ontslag ook stand.

In een andere zaak ging het om een woordenwisseling tijdens de kerstborrel tussen een manager van een bank en een collega. De collega, welke de toekomstige leidinggevende van de manager zou worden, kreeg drie klappen in zijn gezicht door de manager. In dit conflict grijpt de werkgever pas laat in. De arbeidsovereenkomst wordt uiteindelijk door de rechter ontbonden, maar wel met toekenning van een vergoeding. Hier speelde daarnaast ook mee dat dat werknemer niet mee wilde werken aan mediation en daarom de vergoeding aanzienlijk lager was.

Ongewenst betasten
In weer een andere zaak ging het om een politieke partij welke na het kerstdiner nog een drankje zijn gaan drinken bij een café. Doordat het laat is geworden en de laatste trein al vertrokken was, bood de persvoorlichter een stagiaire van de partij een logeerplaats aan. Onderweg naar zijn huis probeert de persvoorlichter de stagiaire te zoenen en te betasten. De stagiaire slaat hem af en hierdoor wordt zij ’s nachts achtergelaten in Den Haag. Na een melding van de stagiaire krijgt de persvoorlichter een waarschuwing. Later dient de werkgever een ontbindingsverzoek in. Deze werd door toegewezen waardoor de persvoorlichter alsnog werd ontslagen.

Een zaak waarbij betasten ook een rol speelde was bij de kerstborrel van ProRail. Een werknemer maakte kwetsende opmerkingen naar een collega en betaste haar herhaaldelijk. Ondanks het feit dat hij werd gevraagd hiermee te stoppen, ging hij toch door. De werknemer werd op staande voet ontslagen, maar vecht dit ontslag aan. De rechter oordeelde uiteindelijk dat het ontslag op staande voet een te vergaand middel is gelet op de financiële gevolgen en daarbij speelde ook dat de werknemer al 40 jaar goed functioneerde.

Dat de kerstborrel enigszins uit de hand kan lopen en zelfs kan leiden tot ontslag leren wij van bovenstaande uitspraken.

Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Benader dan gerust mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn wij te bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.