T +31 53 303 30 00

 

Opmerkelijke ontslagzaken in 2021: Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen heel bijzonder…

TLC International Law > Arbeidsrecht  > Opmerkelijke ontslagzaken in 2021: Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen heel bijzonder…

Opmerkelijke ontslagzaken in 2021: Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen heel bijzonder…

In het afgelopen jaar is er veel gebeurd in Nederland. Ook in de rechtspraak. Zo is het mogelijk om vanaf 15 november digitaal te procederen in beslagrekesten, kunnen online zittingen voortaan ook via Microsoft Teams plaats vinden en zijn er amper faillissementen uitgesproken. Ook zijn er in het afgelopen jaar bijzondere ontslagzaken geweest en een paar van deze bijzondere zaken hebben wij voor u op een rijtje gezet.

  1. Bagateldelicten

Jaarlijks vallen er wel ontslagen wegens kleine vergrijpingen, ook wel bagateldelicten genoemd. Denk bijvoorbeeld het stelen van een pak koekjes tot het nemen van een hap uit een donut door een verkoop/kassamedewerker bij een supermarkt. Zo waren er in 2021 ongeveer tien medewerkers die ontslagen werden wegens het drinken van sapjes, cola of water dat voor verkoop was bedoeld.

Het meest opvallende begateldelict dit jaar was wel het ontslag van een drogisterij-medewerker. Zij verloor haar baan omdat zij een aantal geurtesters en een plastic tasje meenam naar huis. Ook werd de schadeclaim van haar (voormalig) werkgever van € 18.000,– toegewezen.

  1. Gek, gekker, gekst

Nu wij afgetrapt hebben met de kleine vergrijpingen, gaan wij verder met de wat bijzondere en misschien wel schokkende ontslagzaken van 2021.

Wonderlijk is de rayonmanager van een technische groothandel die een overlijden verzon. Hij verscheen niet op zijn werk omdat zijn beste vriendin overleden zou zijn, echter bleek deze vrouw nog springlevend en kerngezond  te zijn en daar kwam zijn werkgever al snel achter. Je raadt het natuurlijk al: deze man had heel wat uit te leggen aan zijn werkgever over zijn respectloze leugen en kon op zoek gaan naar een andere baan.

Gekker was een roman die niet goed afliep: Een automatiseerder die bijna met pensioen zou gaan viel zwaar voor de charmes van de receptioniste van het bedrijf. Op weg naar buiten probeerde zag hij een kans en probeerde hij haar te zoenen. Naast de aantrekkingskracht verloor hij ook zijn baan wegens seksuele intimidatie en liep een flink blauwtje op bij de dame in kwestie.

Tot slot de zaak van een magazijnmedewerker van de Lidl. Hij werd ontslagen wegens het tonen van kinderporno aan collega’s en het uiten van grove verbale bedreigingen. Het is zeer begrijpelijk dat zijn dienstverband door de rechter werd beëindigd, maar dat hij na zijn ontslag een vertrekpremie van € 360.000,- eiste is wel het gekst.

  1. Pijnlijke ontslagzaken

Een pijnlijke ontslagzaak in het jaar 2021 was die van een medewerkster die haar baan verloor omdat zij als gevolg van medische redenen rook naar urine. Zij vocht haar ontslag twee keer aan bij de rechter maar die gaf het bedrijf in beide gevallen gelijk.

Ook is er in 2021 een medewerker op staande voet ontslagen vanwege het cremeren van een verkeerd lichaam. De man stelde dat dit niet zijn verantwoordelijkheid was, en stapte naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. Vooruitlopend op een uitspraak over het ontslag op staande voet, eiste de werknemer bij de kantonrechter alvast dat zijn salaris en achterstallig loon zou worden uitbetaald maar die wees de eis af waardoor de medewerker voorlopig in ieder geval kan fluiten naar zijn salaris en achterstallig loon.

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Benader dan gerust ons team van arbeidsrecht: mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl) of mr. Pierrette Kuipers (kuipers@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.