Ouderverstoting
Inleiding
Ouderverstoting is het verstoten van één van de ouders door een kind, als gevolg van uitlatingen door de andere ouder. Dit wordt ook wel PAS genoemd: “Parental Alienation Syndrome”. Je ziet ouderverstoting vooral bij vechtscheidingen, waarbij de ene ouder (vaak de moeder) de andere ouder (vaak de vader) bewust of onbewust zwartmaakt. Een kind heeft van nature naar beide ouders een loyaliteitsband, waardoor verstoting een onnatuurlijk verschijnsel is. Ouderverstoting wordt dan ook gezien als een vorm van kindermishandeling.
Kindermishandeling
Zoals aangegeven is ouderverstoting een vorm van kindermishandeling. Het heeft vanzelfsprekend veel impact op een kind wanneer het continu negatieve verhalen hoort over de andere ouder. Door het gedrag van de ene ouder komt het kind in een loyaliteitsconflict: het kind houdt dan wel van beide ouders, maar krijgt het gevoel dat het moet kiezen tussen zijn of haar ouders. PAS kun je herkennen door de afwijzing van de ouder waar het kind niet (frequent) verblijft, zonder duidelijke argumentatie, en een gebrek aan nuancering: de ene ouder is slecht, de andere is goed.
Wat zijn de gevolgen van ouderverstoting?
Indien er niet wordt ingegrepen bij de zwartmakende ouder, dan kan er PAS ontstaan, hetgeen zeer schadelijk is voor een kind. Een kind krijgt levenslang PAS waarbij kenmerkende problemen een laag zelfbeeld, identiteitscrisis, angsten, depressie, verslavingen en verwarring zijn. Zorg dus altijd dat het belang van het kind voorop staat op PAS te voorkomen!
Hulp bij ouderverstoting?
In eerste instantie is het van belang dat ouderverstoting voorkomen wordt. Je kunt PAS voorkomen door het respecteren van de andere ouder. Een echte liefdevolle ouder weet hoe belangrijk de andere ouder is voor het kind. De meeste advocaten beseffen dat een langdurige vechtscheiding niet in het belang van het kind is. Kies daarom een advocaat die het belang van jullie kind voorop stelt.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere familierechtelijke kwesties? Benader dan gerust ons team van familierecht: mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl) of mr. Pierrette Kuipers (kuipers@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn wij te bereiken op 053-3033000 of via info@tlcadvocaten.nl.