Schade veroorzaakt door minderjarigen: wie is aansprakelijk?
Kinderen kunnen onvoorspelbaar reageren en betrachten niet altijd de juiste zorgvuldigheid. Derhalve kunnen de onvoorzichtige acties van kinderen schade veroorzaken. Wie is er dan aansprakelijk voor deze schade? Zijn dat de minderjarigen zelf of de ouders? U leest het in onderstaande blog!
Jonger dan 14 jaar
Indien u schade wilt verhalen op minderjarigen, dient er naar de leeftijd van de minderjarige te worden gekeken ten tijde van het schade veroorzakende voorval. Op grond van artikel 6:164 en 6:169 van het Burgerlijk Wetboek zijn de ouders aansprakelijk voor de schade die een minderjarige aan en ander toebrengt, indien de minderjarige jonger dan 14 jaar is. Dit geldt tevens wanneer u voogdij heeft over een minderjarige. Een volwassene kan aansprakelijk worden gesteld voor schade die ontstaat door een nalaten. Een nalaten verwijst naar het niet uitvoeren of achterwege laten van een actie die men verplicht was te doen, vaak resulterend in schade of nadeel voor anderen. Te denken valt aan het niet waarschuwen bij een brand. Dit geldt niet voor minderjarigen die jonger zijn dan 14 jaar. Van hen kan niet worden verwacht dat zij gevaren kunnen herkennen en/of opheffen. Ouders kunnen dus niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die voortvloeit uit een nalaten van een minderjarige die jonger dan 14 jaar is.
14 tot 16 jaar
Wanneer minderjarigen de leeftijd van 14 jaar of ouder hebben bereikt, maar niet ouder dan 16 jaar zijn, gelden er andere regels. Vanaf deze leeftijd kunnen de ouders van een minderjarige wél aansprakelijk worden gesteld vanwege een nalaten van hun minderjarige kind. De ouders hebben echter wel de mogelijkheid om zich te disculperen wanneer hun minderjarige kind schade heeft veroorzaakt. Dat houdt in dat de ouders de mogelijkheid hebben om met bewijs of argumenten aan te tonen dat hen geen verwijt valt te maken ten aanzien van de schade die hun minderjarige kind heeft veroorzaakt. Dit betekent dat de ouder moet bewijzen dat ondanks het nemen van alle redelijke voorzorgsmaatregelen het incident niet voorkomen kon worden, of dat de verantwoordelijkheid voor het toezicht op het kind tijdelijk aan iemand anders was overgedragen, zoals een school of kinderopvang ten tijde van het incident. Indien de ouders dit met succes aantonen, zal het minderjarige kind zelf aansprakelijk worden gesteld voor de schade die hij heeft toegebracht. In een dergelijk geval is het mogelijk dat het bedrag van de schadevergoeding wordt gematigd.
Ouder dan 16 jaar
Wanneer het minderjarige kind de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, zal het zelf aansprakelijk zijn voor alle schade die hij een ander toebrengt. De ouders kunnen alleen nog aansprakelijk worden gesteld indien zijzelf onrechtmatig handelen. Daarvan zal sprake zijn indien de ouders weten dat hun minderjarige kind wat onrechtmatigs doet of gaat doen. Meerderjarigen zullen altijd aansprakelijk zijn voor hun eigen schade.
Groepsaansprakelijkheid
Het kan voorkomen dat meerdere minderjarigen tegelijk schade veroorzaken, zoals bijvoorbeeld bij vandalisme. Wie is er in een dergelijk geval aansprakelijk? Er dient aan een aantal voorwaarden voldaan te zijn:
- Eén van de minderjarigen uit de groep moet de onrechtmatige gedraging plegen, wat voldoende is om alle leden van de groep aansprakelijk te stellen.
- De andere leden van de groep konden tijdens het aanbrengen van de schade begrijpen dat er gevaar zou ontstaan door het handelen van de groep.
- De anderen van de groep hadden de mogelijkheid om zich terug te trekken. Zij zijn alleen aansprakelijk als ze hadden kunnen inzien dat er schade zou ontstaan.
Wie is er aansprakelijk indien de minderjarigen verschillende leeftijden hadden op het moment van het schadeveroorzakende voorval? In een dergelijk geval zal worden gekeken van jong naar oud. Voor minderjarigen onder de 14 jaar geldt de groepsaansprakelijkheid niet en zijn de ouders alleen verantwoordelijk voor de schade indien hun minderjarige kind zelf de schade heeft veroorzaakt. Voor minderjarigen tussen de 14 en 16 jaar geldt dat, indien zij de groep zonder problemen konden verlaten, zijzelf aansprakelijk zullen worden gesteld voor de schade. Indien zij de groep niet zonder problemen konden verlaten, zullen de ouders van het minderjarige kind die tussen de 14 en 16 jaar is, aansprakelijk worden gesteld. Indien een minderjarige betrokken is die ouder is dan 16 jaar, kan hij volledig aansprakelijk worden gesteld indien het minderjarige kind die tussen de 14 en 16 jaar is, kan aantonen dat hij de onrechtmatige gedraging niet zag aankomen of zich niet kon verwijderen uit de groep.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere aansprakelijkheidskwesties? Benader dan gerust een van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn we te bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl