T +31 53 303 30 00

 

Het laten schaduwen van een zieke werknemer

TLC International Law > Arbeidsrecht  > Het laten schaduwen van een zieke werknemer

Het laten schaduwen van een zieke werknemer

Iedere werkgever krijgt er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Als er meer aan de hand is dan slechts een griepje, kan dit traject van arbeidsongeschiktheid veel van de werkgever vragen. In een opvallende zaak bij kantonrechter was sprake van een situatie waarin een werknemer ziek was. Deze werknemer zat, op aanbevelen van de bedrijfsarts, thuis. De werkgever van de betreffende werknemer had echter een opvallende aanpak en besloot de werknemer te laten schaduwen. Hoe kijkt de kantonrechter naar zulke situaties?

Geruchten

Nadat de werknemer al enkele maanden thuis zat, kreeg de werkgever geruchten te horen dat de werknemer thuis aan het werk zou zijn. De werkgever kreeg door deze geruchten argwaan en besloot een recherchebureau in te schakelen. Dit recherchebureau heeft de werknemer thuis geschaduwd.

Ernstig arbeidsconflict

Doordat de werkgever de werknemer liet schaduwen, zorgde dit voor een ernstig arbeidsconflict. De arbeidsovereenkomst werd door de werkgever vanwege arbeidsongeschiktheid beëindigd. De werknemer liet het er niet bij zitten en stapte naar de kantonrechter. De werknemer stelde dat hij door het handelen van de werkgever psychische problemen had opgelopen, waardoor hij geheel arbeidsongeschikt zou zijn geraakt. De eis van de inmiddels oud werknemer was een ontslagvergoeding van ruim € 140.000,- wegens een onterecht ontslag, inkomensschade en immateriële schade.

Beslissing kantonrechter

De kantonrechter stelde de oud werknemer voor het grootste gedeelte in het gelijk. De kantonrechter oordeelde dat het inschakelen van een recherchebureau een vergaand middel is dat niet zomaar ingezet mag worden. Het gedrag van de werkgever werd volstrekt buitenproportioneel geacht, dit mede doordat het ernstig inbreuk maakte op de persoonlijke levenssfeer van de oud werknemer. Uiteindelijk werd de oud werknemer een vergoeding van € 55.000,- toegekend.

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Benader dan gerust mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn wij te bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.