T +31 53 303 30 00

 

Scheiden en een eigen onderneming

TLC International Law > Algemeen  > Scheiden en een eigen onderneming

Scheiden en een eigen onderneming

Wanneer je voor een echtscheiding staat, komt er veel op je af. Niet alleen privé maar ook zakelijk is de impact groot. Wanneer jij of je partner een eigen onderneming heeft maakt dat de scheiding nog ingewikkelder. In veel gevallen is het bedrijf onderdeel van de scheiding. Maar waar moet je als eigenaar van een bedrijf op letten wanneer jij en het bedrijf verwikkeld in een echtscheiding raken? Je leest het in onze nieuwe blog!

Huwelijksvorm

Merendeel van alle mensen die elkaar het ja-woord geven trouwen zonder voorwaarden, dan trouw je “in gemeenschap van goederen”. Trouwde je voor 1 januari 2018, dan was je standaard in gemeenschap van goederen getrouwd als je niet zelf je huwelijkse voorwaarden liet opstellen. Je deelt dan alles, zowel schulden als bezittingen, door de helft. Bij een scheiding heeft je ex-partner dus recht op de helft van het ondernemingsvermogen wanneer je in bezit bent van een eigen bedrijf. Wanneer je na januari 2018 bent getrouwd geldt een “beperkt gemeenschap van goederen” dit houdt in dat alle schulden en bezittingen van voor je huwelijk buiten de gemeenschap van goederen vallen. Start je een onderneming tijdens het huwelijk wat na 1 januari 2018 plaatsvond? Dan valt je onderneming wel onder de gemeenschap.

Het bedrijf

Bij een huwelijk met gemeenschap van goederen deel je de zaak met je partner, minstens sinds jullie trouwdatum. Bij een echtscheiding zal daarom het vermogen van het bedrijf worden verdeeld. Bij een vennootschap onder firma (vof) kan een van de partners vaak “probleemloos” uit het bedrijf stappen. In het geval van een besloten vennootschap (bv) wordt dit vaak geregeld door een  aandelendeling. Na een scheiding is het meestal niet meer mogelijk samen nog het bedrijf voort te zetten. Misschien wil een van beiden wel het bedrijf voortzetten en de ander uit kopen.

Goede huwelijkse voorwaarden

Dus, wil je voorkomen dat je bij een scheiding voor verassingen komt te staan? Ga dan in overleg met een advocaat om goede huwelijkse voorwaarden op te stellen. Hierin is het handig om vast te laten stellen wat er gaat gebeuren met het bedrijf in geval van een eventuele scheiding maar ook bij overlijden of een faillissement.

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog of andere personen- en familierechterlijke kwesties? Benader dan gerust onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.