Scheiden door middel van een echtscheidingsconvenant
Bent u van plan om te scheiden? Bij een echtscheiding komt vaak veel kijken. Er zullen afspraken gemaakt moeten worden tussen u en uw partner over bijvoorbeeld de schulden en bezittingen, de woning en het pensioen. Wie houdt bijvoorbeeld de auto? Wie blijft er in de huidige woning wonen? Hoe wordt het opgebouwde pensioen verdeeld?
Welke afspraken kunnen u en uw partner opnemen in een echtscheidingsconvenant? U leest het in onderstaand blog.
Wat is een echtscheidingsconvenant?
Een echtscheidingsconvenant is een overeenkomst waarin (ex-)partners afspraken vastleggen over alles wat zij moeten regelen of verdelen op het moment van echtscheiding. Een echtscheidingsconvenant kan de nodige tijd, energie en kosten van een echtscheidingsprocedure besparen. U kunt de rechter vragen om het convenant bij de echtscheidingsbeschikking te voegen, dit is echter niet verplicht.
Bij een huwelijk wordt er gesproken over een echtscheidingsconvenant. Bij de overige relatievormen zoals een geregistreerd partnerschap of samenwonende partners met of zonder samenlevingsovereenkomst wordt er gesproken van een scheidingsconvenant.
Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?
Bovenaan het echtscheidingsconvenant staan de gegevens van u en uw partner vermeld. In het convenant worden afspraken gemaakt over de alimentatie, de gevolgen voor een koop- of huurwoning, het vermogen, het pensioen, de fiscale gevolgen. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over de partneralimentatie, de verdeling van de schulden en bezittingen, de verdeling van het pensioen, etc.
U kunt afzien van de partneralimentatie door middel van een nihilbeding zoals omschreven in artikel 1:158 Burgerlijk Wetboek. Dit kan echter alleen als een echtscheiding in zicht is. Dit betekent dat volgens de wet bij huwelijkse voorwaarden niet van het recht op partneralimentatie kan worden afgezien. Huwelijkse voorwaarden worden immers gemaakt bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Op dat moment is de echtscheiding nog niet in zicht. Daarnaast kan er ook een ander bedrag dan de officiële partneralimentatieberekening op worden genomen.
Voordelen
Het is niet verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Het is echter wel raadzaam, omdat het convenant de basis vormt van de gescheiden toekomst van u en uw partner. Het convenant helpt u na te denken over de afspraken die u met elkaar maakt en wat de gevolgen van deze afspraken zijn. Daarnaast kan het convenant veel onduidelijkheden en conflicten tussen u en uw partner voorkomen.
Ouderschapsplan
Wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn, is het verplicht om een ouderschapsplan bij de rechter in te dienen. Het ouderschapsplan kan een onderdeel zijn van het echtscheidingsconvenant, dit is echter niet verplicht.
In het ouderschapsplan staan afspraken over de betrokkenheid van uw kind(eren) bij het ouderschapsplan, de kosten van de zorg en opvoeding, hoe de zorg en opvoeding wordt verdeelt, hoe de omgang met uw kind(eren) wordt geregeld, op welke manier en hoe vaak u informatie met elkaar deelt over uw kind(eren), etc.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere familierechtelijke kwesties? Benader dan gerust een van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn we te bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl