T +31 53 303 30 00

 

Werkgevers opgelet! Houd voldoende rekening met thuiswerkend personeel

TLC International Law > Arbeidsrecht  > Werkgevers opgelet! Houd voldoende rekening met thuiswerkend personeel

Werkgevers opgelet! Houd voldoende rekening met thuiswerkend personeel

Sinds de COVID-19 pandemie werken steeds meer werknemers (gedeeltelijk) thuis. Hierdoor heeft de werkgever vanzelfsprekend minder zicht op zijn personeel en het werk dat zij verrichten. Toch draagt de werkgever ook in geval van thuiswerkers een zekere verantwoordelijkheid. Wij leggen je graag uit waar je als werkgever onder andere rekening mee dient te houden en dus ook welke rechten je hebt als thuiswerker.

Thuiswerkplek

Niet alleen op kantoor draagt de werkgever een zorgplicht ten aanzien van de werkplekken. Ook in geval van thuiswerken hebben werknemers recht op een veilige en gezonde werkplek (Art. 5.4 en 1.47 lid 2 Arbobesluit). Deze dient onder andere voorzien te zijn van een laptop met los beeldscherm en toetsenbord, een goede tafel en bureaustoel en voldoende verlichting. De thuiswerkplek van een werknemer die in zijn auto werkt omdat hij daar rust heeft, voldoet bijvoorbeeld niet aan de normen van een ergonomische thuiswerkplek.

Psychosociale arbeidsbelasting

Daarnaast is de werkgever ook in de thuiswerksituatie belast met de verplichting om beleid te voeren dat gericht is op voorkoming van psychosociale arbeidsbelasting (Art. 3 lid 2 Arbowet). Dit brengt onder meer met zich mee dat werkgever ervoor moet zorgen dat de werkdruk beperkt blijft.

Privacy

Aangezien werkgevers weinig tot geen zicht hebben op thuiswerkend personeel ontstaat vaak de zorg dat thuiswerkers minder hard werken. Toch staat het een werkgever niet vrij om de productiviteit van zijn werknemers te checken door middel van controlemechanismen zoals een software die monitort of je daadwerkelijk achter je laptop zit. Zou je dit wel doen als werkgever zijnde, dan handel je in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Benader dan gerust mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn wij te bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.