Twee banen combineren; waar moet je rekening mee houden?
In artikel 19 lid 3 Grondwet is gegeven dat een werknemer recht heeft op vrijheid in zijn of haar arbeidskeuze. Men heeft dus de vrijheid om bij meerdere werkgevers in dienst te zijn. Het komt ook met toenemende mate voor dat mensen een baan combineren met een eigen onderneming. Er zijn echter wel bepaalde regels waar u met twee banen rekening mee zult moeten houden, indien deze niet aangehouden worden kan dit leiden tot een geschil met uw werkgever of zelfs ontslag. Dit blijkt uit een recente zaak die voor het gerechtshof Den Haag diende op 14 juni 2024.
Casus
In de bovengenoemde zaak ging het om een vrouw die stiekem twee banen had. Zij was na 33 jaar op staande voet ontslagen door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De vrouw had zich bij haar werk bij het ministerie van Buitenlandse Zaken arbeidsongeschikt gemeld, en werkte vervolgens 32 uren bij haar andere baan bij een kennisorganisatie in Brussel. Haar werkzaamheden daar werden uiteindelijk ontdekt toen het hoofd personeelszaken van het ministerie belde naar de kennisorganisatie, en de vrouw opnam. Nadat haar werkzaamheden waren ontdekt werd ze opgeroepen om een verklaring te geven, toen verkondigde ze dat ze nog maar een halfjaar bij haar tweede baan werkzaam was, maar 8 uur in de week. Echter, na nader onderzoek bleek ze er al bijna 4 jaar werkzaam te zijn voor 32 uur per week.
Dit gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken voldoende redenen om de vrouw op staande voet te ontslaan. Daaruit volgde dat de vrouw geen ontslagvergoeding kreeg en geen mogelijkheid had om aanspraak te maken op een WW-uitkering. Ook heeft ze niet de door haar geëiste ontslagvergoeding van 32.000 euro ontvangen.
Wanneer wel toegestaan?
Hoewel het zeker mogelijk is om verschillende banen tegelijkertijd te hebben, is het wel van belang bepaalde dingen in je hoofd te houden als je voor meerdere werkgevers wilt werken.
Het is verplicht om een tweede baan te melden bij jouw werkgever. Jouw werkgever heeft bepaalde verplichtingen rondom de Arbeidstijdenwet (ATW) en moet rekeningen houden met het aantal uur dat je als werknemer maakt, dus niet het aantal uur per individueel dienstverband. Als u te veel uren maakt in een week, kan dit mogelijk een boete betekenen voor uw werkgever. Het is dus van belang om hier eerlijk over te zijn, om dergelijke situaties te voorkomen.
Ook zou het kunnen voorkomen dat uw werkgever een tweede baan verbiedt, dit kan de werkgever doen door een zogenoemd nevenwerkzaamhedenbeding op te nemen in het contract. Dit kan echter wel alleen als er sprake is van een objectieve rechtvaardigingsgrond. De reden voor een nevenwerkzaamhedenbeding moet dus passend en noodzakelijk zijn, en niet simpelweg omdat een werkgever het zelf liever niet heeft.
Conclusie
Het belangrijkste om dus rekening mee te houden bij het hebben van twee banen, is transparantie. Een gebrek of het ontbreken van transparantie leidt vaak tot verminderd vertrouwen en een negatieve werkrelatie. Of zelfs, zoals in de bovengenoemde casus, tot ontslag. Transparantie zal ook zorgen voor meer overzicht, wat het hebben van twee banen een stuk gemakkelijker zal maken en zo mogelijk ontslag op reden van verwijtbaar handelen zal voorkomen.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Benader dan gerust een van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn we te bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl