T +31 53 303 30 00

 

Vervangende toestemming voor reizen met minderjarige

TLC International Law > Familierecht  > Vervangende toestemming voor reizen met minderjarige

Vervangende toestemming voor reizen met minderjarige

Over een tijdje is het alweer meivakantie. De meivakantie is voor veel gezinnen een kans om samen te ontspannen, mogelijk zelfs in het buitenland. Soms heeft u toestemming van de andere ouder nodig om met uw kind naar het buitenland te gaan. Bijvoorbeeld indien u met uw kind op vakantie wilt zonder de andere ouder. Maar wat als de andere ouder geen toestemming geeft voor een buitenlandse reis? U leest in onderstaande blog wat u kunt doen in zo’n situatie!

Wat is vervangende toestemming?

Toestemming voor het reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland wordt gegeven via het daartoe bestemde toestemmingsformulier. Het formulier is via deze link op de website van de Rijksoverheid te vinden.

Bij gezamenlijke gezagsuitoefening moeten beide ouders in principe overeenstemming bereiken over belangrijke beslissingen in het leven van hun kind, waaronder het maken van een reis naar het buitenland. Indien één van de ouders weigert toestemming te geven, kan de andere ouder vervangende toestemming bij de rechter aanvragen. De rechter kan dan, indien aan de voorwaarden is voldaan, de toestemming van de andere ouder vervangen, zodat de reis alsnog kan plaatsvinden.

Wanneer beide ouders gezamenlijk ouderlijk gezag hebben, is voor een reis naar het buitenland altijd toestemming van beide ouders vereist. Als één ouder weigert in te stemmen, kan de andere ouder vervangende toestemming aanvragen bij de rechter op grond van artikel 1:253a van het Burgerlijk Wetboek. Wanneer sprake is van eenhoofdig gezag hoeft de ouder die het gezag heeft, geen toestemming te vragen aan de andere ouder. De ouder die niet met het gezag belast is, dient echter wél toestemming te verkrijgen van de met het gezag belaste andere ouder om naar het buitenland te reizen met de minderjarige kinderen.

Wanneer is vervangende toestemming nodig?

Vervangende toestemming is nodig indien beide ouders gezamenlijk gezag hebben over het kind en één ouder weigert om toestemming te geven voor een reis naar het buitenland en de ouder die wil reizen zonder toestemming van de ander geen mogelijkheden heeft om tot een compromis te komen.

Het aanvragen van vervangende toestemming is doorgaans een laatste redmiddel. Rechters moedigen ouders aan eerst met elkaar in gesprek te gaan of een mediator in te schakelen om samen tot een oplossing te komen.

Procedure voor het aanvragen van vervangende toestemming

Vervangende toestemming aanvragen kan middels een verzoekschriftprocedure waarbij de zaak in meestal binnen zes weken op zitting wordt gepland. Het verzoekschrift moet goed onderbouwd zijn en onder andere uitleggen waarom de reis gewenst is, de bezwaren van de andere ouder, en relevante omstandigheden zoals het welzijn van het kind en eerdere vakanties die zonder problemen zijn verlopen.

Duurt een verzoekschriftprocedure te lang omdat u eerder op vakantie gaat? Dan is het wellicht ook mogelijk om de vervangende toestemming via een kortgedingprocedure te verkrijgen. Een kortgedingprocedure is een procedure waarbij één van de voorwaarden is dat u een spoedeisend belang heeft bij uw vordering.

Conclusie

Wanneer de andere ouder geen toestemming geeft voor een vakantie naar het buitenland, kan vervangende toestemming een mogelijke oplossing zijn om de reis toch door te laten gaan. Hoewel de vervangende toestemming een uitweg biedt, blijft het in het belang van alle betrokkenen dat ouders proberen op een constructieve manier samen te werken aan het belang van hun kind. Het welzijn van het kind moet altijd voorop staan bij het nemen van beslissingen over vakanties en reizen.

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog of andere familierechtelijke kwesties? Benader dan gerust een van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Tevens zijn we te bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl