T +31 53 303 30 00

 

Onterecht harde opstelling door verzekeraar komt duur te staan

TLC International Law > Letselschade  > Onterecht harde opstelling door verzekeraar komt duur te staan

Onterecht harde opstelling door verzekeraar komt duur te staan

Een auto-ongeluk zit in een klein hoekje, schade kan iedereen overkomen met alle gevolgen van dien. Wanneer u uw schade claimt bij de verzekeraar hoopt u op een snelle afwikkeling: u heeft tenslotte al genoeg aan uw hoofd. In een letselschadezaak heeft Allianz er twaalf jaar over gedaan en uiteindelijk heeft de rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2022:12) daar een oordeel over gegeven.

Gedragscode van verzekeraars

Verzekeraars zijn gebonden aan een Gedragscode Behandeling Letselschade (hierna: GBL). Hierin zijn gedragsregels opgenomen voor verzakeraars, slachtoffers en behandelingenbehartigers. De GBL stelt het belang van de slachtoffers voorop. De gedragscode legt daarom de nadruk op mentaliteit, op gedeelde waarden en normen. Partijen werken samen aan een voor alle betrokkenen acceptabele schaderegeling.

Langdurige afwikkeling

De situatie waarover de rechtbank diende te oordelen was als volgt. Door een botsing met een vrachtwagen verloor de bestuurder van een personenauto de macht over het stuur. Het slachtoffer liep onder meer ernstig en langdurige whiplashklachten op. Ondanks dat Allianz de aansprakelijkheid voor het ongeval erkende, is er in twaalf jaar tijd geen overeenstemming bereikt over de afwikkeling van de schade. Het slachtoffer heeft de rechtbank gevraagd om een oordeel.

Over de langdurige handelswijze van Allianz in deze zaak oordeelt de rechtbank: “De rechtbank is van oordeel dat de harde opstelling van Allianz de zaak geen goed heeft gedaan.” Door de afhandeling van deze zaak heeft Allianz naar oordeel van de rechtbank de indruk willen wekken dat slachtoffer probeert een “een slaatje te slaan” uit het ongeval. Wanneer het gedrag van een verzekeraar in de zaak in grote mate heeft bijgedragen aan de ernst en duur van psychisch letsel van het slachtoffer kan de verzekeraar veroordeeld worden tot betaling van een hoger bedrag aan smartengeld vanwege de manier waarop de verzekeraar de schade heeft behandeld. In deze kwestie heeft de rechtbank, vanwege de duur van de hele kwestie, de schade zelf geschat.

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog of andere letselschade kwesties? Benader dan gerust ons team van letselschaderecht via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.