T +31 53 303 30 00

 

Rechtbank homologeert eerste akkoord onder de WHOA

TLC International Law > Herstructurering  > Rechtbank homologeert eerste akkoord onder de WHOA

Rechtbank homologeert eerste akkoord onder de WHOA

Introductie

De bedrijfsvoering van veel ondernemingen kan en wordt niet op de gebruikelijke manier voortgezet door de coronacrisis. De verwachting is dan ook dat in de aankomende maanden veel ondernemingen te maken krijgen met geldproblemen met misschien zelfs een faillissement tot gevolg. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), in werking getreden per 1 januari 2021, kan een faillissement helpen te voorkomen. Op 8 februari jl. schreven wij al een blog over deze nieuwe wet. Inmiddels is het eerste akkoord onder de WHOA gehomologeerd.

Rechtbank Noord-Holland

De Rechtbank Noord-Holland heeft op 19 februari jl. het eerste akkoord gehomologeerd (zaaknummers 312556 RK HO 21-65 en 312534 RK HO 21-62). Het akkoord geldt voor alle schuldeisers, ook voor de schuldeisers die niet hebben ingestemd met het akkoord. In deze zaak ging het om een bedrijf dat ondanks een reorganisatie zijn schuldeisers niet meer kon betalen. Het bedrijf heeft de schuldeisers een akkoord voorgesteld en daaropvolgend de rechtbank gevraagd akkoord te gaan, temeer de meeste schuldeisers hieraan wilde meewerken.

Naar het oordeel van de Rechtbank heeft het bedrijf voldoende financiële bescheiden overlegd, zijn alle schuldeisers op de hoogte gesteld van het akkoord en is het aannemelijk dat zonder een akkoord het bedrijf failliet zou gaan. Door de uitspraak is het faillissement voorkomen, hebben schuldeisers toch nog een deel van hun vordering ontvangen (bij een faillissement is deze kans een stuk kleiner) en kan het bedrijf verder met een financieel gezond bedrijf.

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog? Wilt u proberen uw onderneming weer financieel gezond te krijgen en/of wenst u te herstructureren? Neem dan contact met ons op! Wij zijn te bereiken op 053-3033000 of via info@tlcadvocaten.nl.