Neem zelf de regie!
Introductie
Eindelijk versoepelingen in Nederland. Niet meer op afspraak hoeven winkelen, maar juist na het shoppen een biertje op het terras drinken. Hoe fijn is dat!
Met blijdschap over de versoepelingen groeit ook onzekerheid bij veel ondernemers. Het water staat hun aan de lippen en veel ondernemingen hebben geen kans meer als de steun van de overheid wegvalt en de schuldeisers actief hun vorderingen gaan incasseren. Is een faillissement dan de enige optie? Kan een ondernemer alleen maar lijdzaam toezien hoe zijn of haar opgebouwde levenswerk tussen de vingers door glipt? Nee, natuurlijk niet.
WHOA
Een gedwongen faillissement is het slechtste scenario voor bedrijfsbeëindiging. Het is regelrechte kapitaalvernietiging om nog maar niet te spreken over de risico’s van (bestuurders)aansprakelijkheid. Gelukkig zijn er andere opties. De (turbo)liquidatie, surseance van betaling en het buitengerechtelijke akkoord kenden we al. Sinds 1 januari 2021 is daar de WHOA bij gekomen.
De WHOA is een dwangakkoord in het zicht van faillissement. Een ondernemer in financiële moeilijkheden kan zijn schuldeisers een akkoord aanbieden om daarmee de problematische schulden te herstructureren. Als een meerderheid van de schuldeisers het aanbod accepteert kunnen de overige schuldeisers aan het akkoord worden gebonden als de rechtbank het homologeert (goedkeurt). Over de werking van de WHOA heeft de KvK een mooie animatie gemaakt: https://youtu.be/fbPVl79ZHQE
De dood of de gladiolen
Het gezegde ‘de dood of de gladiolen’ verwijst naar de gladiatorengevechten uit de Romeinse Tijd, maar komt uit de wielersport. Bij winst van een wielerronde wacht een grote bos bloemen – de gladiolen. Om te kunnen winnen moet een wielrenner al zijn kracht aanspreken en op het juiste moment de durf hebben om de versnelling in te zetten. Vooral bij massasprints is dit belangrijk omdat het risico op valpartijen erg groot is.
Ook bij ondernemen gaat het om kracht, durf, doorzettingsvermogen én een goede timing. Als je onderneming niet langer financieel gezond is, moet je actie ondernemen. Onderzoek welke (on)mogelijkheden er zijn. Zorg ervoor dat je inzicht hebt; dat je boekhouding goed op orde is, je jaarrekening 2020 is opgesteld en je belastingaangiften tijdig worden ingediend. Neem zelf de regie in handen en maak keuzes om te voorkomen dat je straks met je rug tegen de muur staat en een faillissement nog de enige optie is.
Hulp nodig?
Hulp nodig, of gewoon even behoefte aan iemand die met je meedenkt? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op:
Financieel: Marcel Bosch – marcel@smidraadgevers.nl of 06-10655496
Juridisch: Jolanda Vreugdenhil – vreugdenhil@tlcadvocaten.nl of 06-41806618