T +31 53 303 30 00

 

Zonnepanelen op een huurhuis

TLC International Law > Algemeen  > Zonnepanelen op een huurhuis

Zonnepanelen op een huurhuis

Met de steeds verder groeiende aandacht voor duurzaam leven worden zonnepanelen steeds populairder. Zonnepanelen hebben veel voordelen, zo kunnen ze je energiekosten verlagen, draagt het bij aan de vermindering van CO-2 uitstoot en kunnen ze de waarde van je pand laten stijgen en aantrekkelijkheid van het pand vergoten. Maar wat als je in een huurhuis woont, kun je dan als huurder zonnepanelen installeren en profiteren van de voordelen hiervan? Je leest het in deze blog!

Rechten en verplichtingen van huurders

Als huurder heb je over het algemeen beperkte rechten als het gaat om het aanbrengen van structurele wijzigingen aan het gehuurde pand. Zo geldt dit ook voor het installeren van zonnepanelen. Zo heb je toestemming van de verhuurder nodig voordat je als huurder zonnepanelen kan plaatsen. Om mogelijke misverstanden te voorkomen, is het essentieel om deze toestemming schriftelijk vast te leggen. Als huurder ben je over het algemeen zelf verantwoordelijk voor de kosten van de installatie, onderhoud en eventuele schade aan de panelen.

Rechten en verplichtingen van verhuurders

Als verhuurder moet je rekening houden met de verschillende aspecten met betrekking tot zonnepanelen op een huurhuis. Verhuurders hebben het recht om toestemming voor de zonnepanelen te geven of te weigeren. Indien je toestemming geeft voor het plaatsen van de panelen is het belangrijk om hierover duidelijke voorwaarden vast te stellen zodat eventuele geschillen voorkomen kunnen worden. Als verhuurder kun je overwegen om de huurprijs aan te passen vanwege de toegevoegde waarde van de zonnepanelen. Het is belangrijk om de lokale wetten met betrekking tot huuraanpassingen te controleren en duidelijk te communiceren met de huurder over eventuele wijzigingen.

Eigendom van wie?

Of je nu zonnepanelen koopt of door je verhuurder laat plaatsen, in beide gevallen moet je goede afspraken maken. Wanneer je als huurder op eigen kosten zonnepanelen laat plaatsen moet je daar schriftelijke toestemming van de verhuurder voor hebben. In dit geval is het verstandig om met je verhuurder af te spreken dat je ze niet meeneemt als je gaat verhuizen maar een vergoeding krijgt voor de restwaarde. Een andere optie is dat de volgende huurder jouw zonnepanelen overneemt. Als je verhuurder de zonnepanelen betaalt staat daar meestal een huurverhoging tegenover. De maximale huurprijs wordt bepaald met een puntensysteem, als je huis een beter energielabel krijgt door de zonnepanelen levert dit extra punten op en mag de huur omhoog. Dat mag echter alleen als de huurder en verhuurder daarover een overeenkomst hebben gesloten. Je energiekosten gaan omlaag maar je huur kan wel iets hoger worden.

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog of andere huurrechterlijke kwesties? Benader dan gerust onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.